Hasar ihbarı, deprem sonrası ortaya çıkan maddi hasarların karşılanması için atılması gereken ilk adımdır. Afet sonrasındaki ilk 15 gün içerisinde hasar kaybı ihbarı gerçekleştiren mal sahipleri, boyutuna bakılmaksızın tüm hasar için sigorta kurumlarından tazminat hakkını talep edebilir. Deprem sonrası hasar ihbarına dair süreçler DASK tarafından düzenlenir, bunun için hasar ihbarı yapabilmek için düzenli olarak DASK poliçesine sahip olmak gerekir.

Hasar İhbarı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Hasar ihbarı gerçekleştirirken kurumlara ibraz ettiğiniz bilgi ve belgelerin doğru olmasına özen göstermelisiniz. Bilgilerinizin, iletişim ve adres detaylarınızın doğru olması daha hızlı bir işlem için son derece önemlidir. Bununla birlikte e-Devlet’ten başvuru yapabilmek adına mutlaka bir e-Devlet şifreniz olması gerekir. e-Devlet şifreniz yoksa herhangi bir PTT şubesine giderek e-Devlet şifresi alabilirsiniz. 

DASK hasar ihbarında bulunmak için Alo DASK 125 numaralı hattı arayabilir, DASK’ın internet sitesinden online işlem gerçekleştirebilir, e-Devlet uygulaması üzerinden hasar ihbarı yapabilir veya poliçe satın aldığınız sigorta şirketine doğrudan başvuru yapabilirsiniz.

Hasar İhbarı Yapmak İçin Teslim Edilmesi Gereken Evraklar Nelerdir?

Bir afet sonrasında hasar ihbarı gerçekleştirmek için ibraz etmeniz gereken belgeler şunlardır:

  • Hak sahibine ait kimlik numarası
  • Söz konusu mülkiyete ait tapu bilgileri
  • Hasar gören yerin adresi
  • Hak sahibine ait iletişim bilgileri
  • DASK poliçesi

Gerekli evrakları temin edip ilgili yerlere teslim ettikten sonra yetkili ve bağımsız hasar tespit görevlileri, afetin gerçekleştiği olay yerine giderek söz konusu mülk üzerinde tespit çalışması gerçekleştirir. Bu çalışmaların doğru bir şekilde ilerlemesi için belgelerin eksiksiz olması ve görevlilerin doğru bilgilendirilmesi önemlidir. Yetkililerin hazırladığı inceleme raporu sonucunda hasar ihbarına yönelik sağlanacak tazminat tutarı belirlenir ve 1 aylık süre içerisinde hak sahibine banka yoluyla ödenir.