Türkiye, riskli fay hatları üzerinde konumlanan bir deprem ülkesi. Her yıl büyük küçük çeşitli depremlerle sınanan ülkemizde özellikle yüksek şiddetli depremlerin bilançoları ağır olabiliyor. Depreme karşı alınabilecek en büyük önlem, her yurttaşın kendi yaşadığı binanın güvenliğini sağlaması. Bu anlamda, her bir birey için kendi yaşadığı binanın deprem riskine karşı daha güvenli hale gelmesi için büyük sorumluluğu vardır. Depreme hazırlıklı olmak için yaşadığınız binanın deprem riskini önceden öğrenmeniz mümkün. Kamu kuruluşları tarafından ücretsiz bir şekilde sağlanan ve bilimsel veriler ışığında uygulanan çalışmalar, evinizin depreme karşı hazırlıklı olup olmadığı konusunda size bilgi verebilir ve gerekli güçlendirmeleri yapmanız konusunda sizi uyarabilir. 

Bir Bölgenin Deprem Riski Nasıl Öğrenilir?

Oturduğunuz binanın deprem riskini öğrenmek için e-Devlet şifreniz ile internet üzerinden kolaylıkla sisteme ulaşabilirsiniz. e-Devlet hesabınızla giriş yapabileceğiniz AFAD portalından bilgilerinizi ve adresinizi doldurarak hızlı ve kolay bir şekilde sıra alabilirsiniz. Evinizin deprem riskini ölçtürmek için sırasıyla;

  • https://tdth.afad.gov.tr adresinden e-Devlet bilgileri ile giriş yapmalısınız.
  • Açılan platform üzerinden Türkiye deprem tehlike haritasına erişmeli ve adres sorgulama aracıyla kendi adres bilgileriniz üzerinden sorgulama yapmalısınız.
  • Bilgileri girdikten sonra harita üzerinde adresinizi görüntüleyebilir ve oturduğunuz bölgenin deprem riskini kolaylıkla görüntüleyebilirsiniz.

AFAD tarafından geliştirilen sistemde yalnızca kendi oturduğunuz binaya ilişkin değil, bölgenize ilişkin detaylı analizleri de görüntüleyebilir ve katman kontrolü gibi detaylı ayrıntılara ulaşabilirsiniz.

Binalar İçin Detaylı Risk Analizi Nasıl Yaptırılır?

Oturduğunuz bölgeden ziyade direkt binaya dair bir risk analizi yapmak isterseniz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanmış kurumlardan destek alabilirsiniz. Bu işlemin gerçekleştirilmesi için binadaki herhangi bir mülk sahibi ya da bina yöneticisi tarafından resmi talep oluşturulması gerekir. Bunun için de kimlik fotokopisi, başvuru dilekçesi, tapu fotokopisi ve belediye tarafından sağlanacak birtakım evraklarla yetkili kuruluşlara başvurulmalıdır. Binanın risk analizi genel olarak betonun yapısı ve sağlamlığı, zemin etüdünün sonuçları ve dayanıklılık performansı gibi analizlerin bütünüyle ortaya çıkar. Oturduğunuz binanın en yakın fay hattı ile yakınlığını ve detaylı teknik bilgileri e-Devlet üzerinden AFAD’a bağlı koordinasyon sayfasından inceleyebilirsiniz.